Lezing Dambusters Zaterdag 6 mei

Uitnodiging.

 

Dit jaar is het 80 jaar geleden dat een Brits “RAF Squadron 617”, genaamd ‘de Dambusters’ de dammen van Duitse stuwmeren bombardeerde met Lancaster bommenwerpers  en zgn. “stuiterbommen”.

Het doel van deze Dambusters was de Duitse industriegebieden de elektriciteit te ontnemen voor oorlogsproductie. Olie was schaars in die tijd, en de stuwmeren voorzagen de industrie van de noodzakelijke stroom. De Dambusters vielen op 16 en 17 mei 1943 de dammen van Duitse stuwmeren aan met aangepaste Lancasters en een speciaal ontwikkelde stuiterbom. In de praktijk bleek het moeilijk om de sluiterbom al laagvliegend precies genoeg te ‘droppen’; het ging met veel risico’s en zware verliezen gepaard. De elektriciteitsvoorziening bleef maanden verstoord net als andere belangrijke voorzieningen.

De squadronleider Guy Gibson en zijn navigator James Warwick zijn later op de terugweg naar Engeland boven Steenbergen beschoten, dodelijk neergestort. Zij zijn op de algemene begraafplaats ter aarde besteld; de jaarlijkse herdenking is op 19 september.

Begin mei 2023 is de Britse “Group 617” in Nederland. De groep bestaat uit veteranen die het verhaal omtrent de Dambusters levend willen houden. Tevens zamelen zij geld in en ondersteunen zij zelf andere Britse veteranen.

 

De lezing zal doorgaan bij een minimum van 35 deelnemers (de zaalcapaciteit is max. 200 personen (bij overschrijding van de max. capaciteit wordt toegang verleend op basis van “wie-t-eerst-komt,…”). Inschrijven is verplicht via info@veteranenboz.nl

Deelname is gratis voor veteranen van de Brabantse Wal, voor anderen bedraagt deze € 3,- Consumpties voor eigen rekening.

De voorziene lokatie is in de grote zaal van “Het Zwijnshoofd”, Moergrebstraat in Bergen op Zoom op zaterdag 6 mei a.s, aanvang 1400u.

De voertaal is Engels, maar er zit voldoende vertaalcapaciteit in de zaal.

 

In de zaal zal een bus staan waarin u uw donatie voor Group 617 achter kunt laten.

Laat een reactie achter