Lokale veteranendag met een tropisch tintje

Programma met herdenkingen en bijeenkomst voor veteranen

De Steelband van de Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers verzorgt de muziekDe gemeente Bergen op Zoom besteedt als oud-garnizoensstad sinds 2008 speciale aandacht aan de in de gemeente wonende veteranen. Dit gebeurt ieder jaar op 27 oktober en kent een vast programma van herdenkingsplechtigheden en gratis bijeenkomst voor veteranen. Stichting Veteranen Ontmoetings Centrum (VOC) nodigt iedereen die zich  geroepen  voelt uit deze herdenkingen bij te wonen en doet ook een oproep aan Bergse veteranen om zich voor de veteranenbijeenkomst voor 20 oktober schriftelijk aan te melden bij de gemeente.

De lokale veteranendag is enkele jaren terug in het leven geroepen en vindt steevast 27 oktober plaats. En dat is niet zonder reden, want dat is de dag waarop in 1944 Bergen op Zoom werd bevrijd van het naziregime in de Tweede Wereldoorlog. De herdenkingsplechtigheden besteden hier nog ieder jaar aandacht aan. Het ontmoetingsgedeelte  richt zich op alle in de gemeente wonende veteranen.

Herdenkingen
Op 27 oktober zullen diverse herdenkingsplechtigheden en kransleggingen plaatsvinden. ’s Ochtends vinden de eerste plaats op de Britse Oorlogsbegraafplaats, bij het  Bevrijdingsmonument en bij het Verzets- en Herdenkingsmonument, waar bij het laatste de Stichting VOC ook een krans zal leggen.   ’s Middags zal er een plechtige herdenkingsceremonie plaatsvinden op de Canadese Oorlogsbegraafplaats.

Veteranenmiddag
De veteranenmiddag vindt als vanouds plaats in het Vestzaktheater van Het Zwijnshoofd en duurt van 12.30 tot 16.30 uur. Deze middag is georganiseerd in nauwe samenwerking tussen de Gemeente Bergen op Zoom en de Stichting VOC, waarbij we ook onze sponsoren SABIC en Ton Gabriëls Verzekeringen niet mogen vergeten.

Tropisch
Tijdens de veteranenmiddag is er een programma waarbij volop ruimte aan de veteranen wordt geboden om elkaar te ontmoeten, bij te praten en herinneringen op te halen. Ook aan de inwendige mens is gedacht; traditioneel wordt weer de Indische Rijsttafel geserveerd. Het geheel zal muzikaal omlijst worden door de Steelband van de Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers. Deze band brengt een heel scala van Caraïbische muziek ten gehore, zodat het een warme middag beloofd te worden. Stichting VOC hoopt dan ook op een grote opkomst.  

 

Laat een reactie achter